Kustwacht

Kustwacht - Search and Rescue: Wat is mijn rol ?

Dat ziet er niet goed uit! Een explosie aan boord van het sportvisvaartuig. De kapitein neemt direct contact op met de Kustwacht. Op zijn beurt vraagt Watch Officer Dennis de oproep uit en maakt notities van de melding. Dennis krijgt snel een beeld: Tijdens laswerkzaamheden op het schip is een gasfles geëxplodeerd. Na de explosie is een brand ontstaan, er zijn vier gewonde opvarenden en één opvarende is vermist. Tijd voor actie!

 

De Kustwacht Nederland is een bijzondere organisatie die verschillende taken heeft. Van toezicht houden op de visserij tot maritieme hulpverlening, opsporing en redding: search and rescue (SAR). Voor de opleiding van nieuwe Kustwacht-medewerkers werkt Kustwacht Nederland al lange tijd samen met Bright Alley.

 

Search and rescue – niet een zaak van de Kustwacht alleen.

Deze leervraag was anders dan de andere leervragen van de Kustwacht. De vraag kwam namelijk niet vanuit de Kustwacht zelf, maar vanuit de externe partners. Zij zijn vaak in de buurt van een incident op zee,  en kunnen snel bij het incidentschip zijn om te helpen. Denk bijvoorbeeld aan havenbedrijven, of schepen die in de buurt varen. Deze hulp is vaak heel waardevol! Deze externen partners stellen de Kustwacht regelmatig de vraag: “Kunnen jullie ons helpen om ons voor te bereiden op onze deelname aan een SAR-operatie?”. Om aan die vraag te voldoen, zijn wij ingeschakeld.

 

Bright Alley is samen met de Kustwacht om de tafel gaan zitten om de inhoud van deze module te bepalen. Daarbij sloot ook de KNRM aan! Een belangrijke partner van de Kustwacht. De Kustwacht is verantwoordelijk voor een SAR-operatie, maar in de praktijk voert de KNRM de redding vaak uit.

Storytelling – het SAR-proces tot leven brengen

In het search and rescue proces zijn vaak vijf hoofdrollen betrokken. Sommige van deze rollen kunnen zelfs vervuld worden door externe partijen die bij een incident te hulp schieten! Daarvoor is het wel heel belangrijk dat iedereen weet wat de verantwoordelijkheden van de rollen zijn en hoe de rollen zich tot elkaar verhouden. Daarom staan deze rollen centraal in de module.

 

De doelgroep moest het hele SAR-proces een keer ervaren door deze leeroplossing. Dat was het uitgangspunt. Daarom hebben we in deze module veel gebruik gemaakt van storytelling. We hebben samen een incident bedacht dat complex maar ook realistisch was en waarbij alle rollen in een SAR-proces aan bod komen.

 

Fog of war

Vanaf het moment dat een melding bij de Kustwacht binnenkomt, tot het afronden van de missie, is het verzamelen van actuele informatie altijd cruciaal. Daarom hebben we dat in de module ook meegenomen. De lerende begint de module met een lege zee in beeld. Niet veel informatie, om een module mee te beginnen… Maar, naarmate de lerende hoofdstukken start en doorloopt, wordt steeds meer informatie toegevoegd. Plotseling verschijnt een schip. Dan zoomt de kaart uit en zie je dat het schip op de Waddenzee vaart. Tot het moment dat een grote explosie plaatsvindt. Het startschot om de casus in te duiken! 

Over de schouder meekijken

Vanaf dat moment kijkt de lerende in elk hoofdstuk mee over de schouder van een van de vijf rollen. Je begint bij SAR Mission Coordinator (SMC) Thijs, die vanaf het Kustwachtcentrum de missie coördineert. Dan kijk je mee met Coördinator Incident Schip (CIS) Redmar, die aan boord gaat van het sportvisvaartuig om de kapitein te assisteren. Ondertussen leer je wat het betekent om die rol uit te voeren.

“De e-learning biedt een helder overzicht van een SAR-operatie. Precies wat wij wilden.”
- Joost Volkers, hoofd Leren en Ontwikkelen bij de Kustwacht

Resultaat

Een grote uitdaging van deze leervraag was de omvang van de inhoud. Wat is echt belangrijk om iemand mee te geven die zich op een SAR-operatie wil voorbereiden en wat is misschien eerder leuk om te weten? We hebben geprobeerd daar een goede balans tussen te vinden. De Kustwacht-medewerkers en KNRM’ers die de module doorlopen hebben waren erg enthousiast over het resultaat.    

 

Jasper Leunk
Een ding is zeker.
Er kan meer dan je denkt.
Bel Jasper Leunk 06 - 41 32 93 08