28-05-2019 / nieuws /
Workshop Succesvol leren

Inzicht in leerproces met hulp van ballondieren

Collega Merel (Business Developer) gaf afgelopen donderdag een workshop Succesvol leren voor Kiwa en VCANederland. De locatie? Het strand van Noordwijk. Een niet alledaagse plek zonder toegang tot beamer en technologie… Hoe pak je zoiets aan? Door de inzet van, je verwacht het niet, ballonfiguren.


Tijdens de workshop nam Merel de deelnemers mee in het proces van leren en ontwikkelen. Hoe leren mensen nou eigenlijk? En als je iets hebt geleerd, hoe blijft die kennis dan hangen?

Kun jij een ballonhondje maken?

Om de deelnemers bewust te maken van onze leerprocessen kregen zij een aantal opdrachten. Alle deelnemers kregen een langwerpige ballon. Vervolgens gingen zij aan de slag met de volgende vraag: ‘’Kun jij binnen vijf minuten een hondje maken van de ballon?” Dit bleek behoorlijk lastig! Hoewel iedereen best wist hoe zo’n hondje eruit ziet, lukte het de meesten toch niet.

 

Dan de volgende opdracht: maak in groepjes van twee een ballonbloem. Door samen naar een probleem te kijken, kun je nieuwe inzichten krijgen. Sommige groepjes kregen het voor elkaar.

Samen bespraken we de verschillende uitkomsten: hoe ging het samenwerken? Leerde je iets van elkaar? En stel je gaat nog een ballondier maken, hoe zou je dit dan aanpakken? De antwoorden liepen uiteen van het bekijken van een YouTube video, tot het lezen van een IKEA-instructie of uitleg door een expert.


Tot slot kregen de deelnemers een laatste opdracht mee naar huis. Ze ontvingen een enveloppe met daarin een Polaroid-foto als aandenken en de laatste opdracht: Probeer over een week hetzelfde hondje nog eens te maken! 

Dit is precies hoe leren werkt!

Leren is een continu proces. Veel oefenen, uitproberen, herhalen. Je leert van de fouten die je maakt én je leert van elkaar. Het is goed om tijdens het leerproces zo veel mogelijk zintuigen te prikkelen. Door niet alleen te luisteren, maar ook te kijken en te voelen (of proeven) gebruik je alle delen van de hersenen. Het is bewezen dat je leerstof beter begrijpt én onthoudt door het combineren van zintuigen.

 

Om iets goed te onthouden, kun je het koppelen aan iets wat je al kent. Het strand als locatie voor een workshop vergeet je nooit meer. Daardoor blijft ook het geleerde beter hangen. Door de associaties in onze hersenen kun je de workshop beter terughalen in je geheugen.

Dit werkt niet alleen bij het maken van ballonhondjes, maar ook bij het leren en ontwikkelen binnen jouw organisatie!

Merel Pompe
Een ding is zeker.
Er kan meer dan je denkt.
Bel Merel Pompe 06 - 51 78 68 45