RDW

VAN EEN AFGERAGDE STUDENTENBAK NAAR EEN AUTONOME CONCEPT CAR

CAR & IT RDW

Als monteur niet meer met je handen onder de motorkap voor een onderhoudsbeurt maar met een tablet de laatste firmware update uitvoeren in de auto. Klinkt als dé revolutie van de 21e eeuw. Grote bedrijven zijn dan ook volop bezig met de ontwikkeling van volledig zelfrijdende auto’s. Artificial Intelligence (AI) en Deep Learning spelen een grote rol in de enorme sprongen vooruit op het snijvlak tussen mechanica en ICT. Die snelle en continue ontwikkeling van autonome voertuigen betekent een grote verandering voor de RDW in al hun bedrijfsprocessen, van APK-keuring, data uitlezen tot de ontwikkeling van wet- en regelgeving. Maar hoe ga je om met de grote impact van de veranderingen en digitalisering in je bedrijfsprocessen? Én hoe houd je de kennis van al je medewerkers in een snel veranderende wereld up-to-date zodat je klaar bent voor het duurzaam en veilig toelaten van nieuwe innovaties? Niet meegaan in de verandering en innovatie van je bedrijfsprocessen, waar de snelle wereld om vraagt, betekent stilstand en kost geld.

 

De RDW-experts wilden het ontstane gat tussen de benodigde- en de aanwezig kennis op het thema van CAR & IT dichten zodat de expert de serieuze gesprekspartner blijft die overheden, bedrijven, kennisinstituten en burgers van de RDW vraagt en kent. Daardoor kan de RDW een toegevoegde waarde blijven leveren aan innovaties die plaatsvinden in de automotive industrie. Én zo blijft de RDW zowel nationaal als internationaal de goedkeuringsautoriteit op veiligheid en milieu en kan ze bijdragen aan de ontwikkeling van internationale wet- en regelgeving.

 Meer bewustwording creëren

De RDW vroeg Bright Alley of zij hen kon helpen om haar medewerkers stap voor stap mee te nemen in het dichten van het gat zodat de kennis up-to-date blijft. De RDW wilde graag meer bewustwording binnen haar organisatie creëren over de ontwikkelingen op het vlak van CAR & IT en de impact die het voor de RDW teweegbrengt: Expert zijn en blijven.

 

 

Oplossing – Krijg energie van CAR & IT

We beantwoordden de vraag van de RDW met een e-learningmodule waarin we de RDW-medewerker met interactieve werkvormen meenemen in de ontwikkelingen op het thema CAR & IT. Hierdoor zorgen we dat de RDW-medewerker actief bezig is met de leerstof. Daarnaast leert de RDW-medewerker over wat de snelle veranderingen betekenen voor de RDW en de eigen rol.

 

De veranderingen binnen het thema leert de RDW-medewerker via storytelling. Een RDW-collega mag een nieuwe elektrische leaseauto uitzoeken: ‘Welke softwarefunctionaliteiten zitten er in de nieuwe auto’s? Aan welke regelgeving moeten nieuwe auto’s voldoen? Maar hoe waarborgen de fabrikanten mijn veiligheid, privacy en de security in nieuwe auto’s? En hoe zit dat met het uitlezen van data in nieuwe auto’s? Hoe weet het voertuig hoe hij zelf gas moet geven, remmen en sturen? Oeps...een botsing in een zelfrijdende auto: wie is verantwoordelijk voor de schade? En hoe makkelijk hack je een auto met al die software?

 

Allemaal situaties die van invloed zijn op de vragen die ketenpartners, bedrijven en burgers aan de RDW stellen. Door de vragen op een interactieve manier aan te bieden, denkt de RDW-medewerker eerst zelf na. Het gebruik van een realistische praktijkgerichte case zorgt ervoor dat de soms complexe materie en vakjargon begrijpelijk wordt voor elke RDW-medewerker.

 

 

Regiegroep RDW Car & IT

‘Als regiegroep zijn we erg tevreden met het resultaat. Met deze e-learning module brengen we de nieuwe ontwikkelingen binnen de zelfrijdende voertuigen dichterbij de medewerkers!’

 

Jasper Leunk
Een ding is zeker.
Er kan meer dan je denkt.
Bel Jasper Leunk 06 - 41 32 93 08