21-01-2020 / nieuws /
Horecava lanceert Voor Elkaar

Leer verantwoord alcohol verstrekken

VWS
eriklenselink 111949980717

"Wij zijn er erg voor dat, als er alcohol geschonken wordt op een sportclub, dit op een verantwoorde manier gebeurt. Het is fijn dat er nu een nieuwe laagdrempelige en aantrekkelijke e-learning is zodat het barpersoneel, veelal vrijwilligers, precies weet hoe dat wettelijk werkt en moet."

- Erik Lenselink, Manager Public Affairs van NOC*NSF

Het laatste fluitsignaal klinkt.  3-1 gewonnen!; een goede reden voor een rondje. In de sportkantine bestelt de aanvoerder van het team 4 cola en 6 bier. De barman neemt de bestelling aan, en kijkt naar het winnende team: ”Is dit wel verantwoord? Hoe oud zijn die spelers eigenlijk?”

 

Dit is een van dilemma’s waar barpersoneel in (sport)kantines, horeca- en studentenverenigingen en medewerkers van slijterijen dagelijks mee te maken krijgen; wanneer en aan wie mag je alcohol verkopen? Hoe zeg je nee? Hoe voorkom je wederverstrekking? Bright Alley bedacht een online concept onder de noemer ‘Voor elkaar’. Een titel met tweeledige betekenis: Als barpersoneel zorg je voor de mensen én heb jij het voor elkaar. In jouw bedrijf geen toestanden! In een vrij toegankelijke e-learning geven we barpersoneel handvaten voor hun werk.

 

Op 13 januari is op de Horecava de e-learningmodule ‘Voor Elkaar: verantwoord alcohol schenken’ gelanceerd door staatssecretaris Blokhuis en Koninklijke Horeca Nederland.  Deze e-learning hebben wij  samen met Bureau Objectief ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Bij de ontwikkeling hebben wij nauw samengewerkt met ons zusterbedrijf Conclusion Learning Centers. Zij hebben de technische realisatie verzorgd.

 

 

 

Samenwerking brancheverenigingen

Op basis van de input die wij in leerdoelensessies met 4 brancheverenigingen (NOC*NCF, KHN, LKvV en VDN) verzamelden, en die werd ondersteund door de wetenschappelijke onderbouwing van Bureau Objectief, hebben wij de digitale leerinterventie ontwikkeld. De e-learning bestaat uit korte video’s die steeds een praktijksituatie laten zien; iemand bestelt met dubbele tong, een jonge dame accepteert niet dat jij geen alcohol verstrekt omdat ze te jong is, er wordt een rondje besteld voor een groep waar een aantal jonge mensen bij zit.  Wat doe je dan? Na elke video krijgt de cursist specifieke vragen en feedback met handvatten om met deze lastige situaties om te gaan. Na afloop is het mogelijk een toets te doen en een certificaat te verdienen indien gewenst.

 

Zou jij weten wat je moet doen? Vind het uit op verantwoordalcoholverkopen.nl

Bekijk de foto's van de lancering en de e-learning zelf hieronder.

 

KHN-voorzitter Robèr Willemsen
KHN-voorzitter Robèr Willemsen
Opening door staatssecretaris Blokhuis
Opening door staatssecretaris Blokhuis
Welkom bij 'Voor Elkaar'
Welkom bij 'Voor Elkaar'
Eefje Albers
Een ding is zeker.
Er kan meer dan je denkt.
Bel Eefje Albers 06 - 12 71 95 15